Het kan haast geen enkele ondernemer in Enter ontgaan zijn: afgelopen vrijdag was de derde vrijdag van november en dus dé ‘Dag van de Ondernemer!
In heel het land werd er aandacht geschonken aan het ondernemerschap en werden talloze ondernemers in het zonnetje gezet en bedankt voor hun durf en doorzettingsvermogen.

Zo ook in Enter waar de Werkgeverskring Enter een bijeenkomst over duurzaamheid en zon op het dak organiseerde bij Landgoed Het Rheins.

Vanaf 14.30 uur stroomden de bezoekers gestaag binnen op deze sfeervolle locatie. Ook de bedrijven die een plek op de informatiemarkt hadden waren inmiddels druk bezig met opbouwen. Om 15.30 uur gaf WKE voorzitter Henk Keizer het startschot van de bijeenkomst door het voorlezen van een fragment uit het boek “Door de bomen het bos zien” en vertelde de aanwezigen waarom de WKE een bijeenkomst over duurzaamheid organiseert.

Henk gaf aan dat we met z’n allen de verantwoordelijkheid moeten nemen voor het welzijn van de aarde en haar voorbestaan, en dit kan alleen door anders te gaan denken en te handelen. Henk illustreerde dit mooi met een aantal quotes van onder andere Albert Einstein en Nelson Mandela.

Vervolgens legde Roy Bolscher van Bolscher Vlees uit waarom hij zo enthousiast is over duurzaam ondernemen en waarom hij denkt dat ondernemers dit actief zouden moeten oppakken in hun bedrijfsvoering. Bolscher heeft onder andere het hele wagenpark vervangen door elektrische auto’s, heeft de daken van hun panden vol liggen met zonnepanelen (tot aan de fietsenstalling aan toe!), maakt gebruik van LED-verlichting en de installatie van warmtepompen. Hiermee heeft hij zijn doel om 50% minder CO2 uit te stoten behaald.

Na het inspirerende verhaal van Roy Bolscher, legde Tomas Olejniczak van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan de aanwezige ondernemers uit wat de verplichtingen en kansen zijn bij het plaatsen van zonnepanelen op bedrijfsdaken. Hierbij kwamen onder andere de wettelijke informatieplicht en de Erkende Maatregelen Lijst (EML) aan bod. Daarnaast legde Tomas ook uit welke (subsidie)regelingen er zijn voor zon op dak, wat salderen is en wat SDE+ inhoudt.

Geert Douw van PM Energie nam vervolgens het stokje over en vertelde kort en bondig wat het voordeel is van collectieve inkoop van energie, en hoe dit te vertalen is naar duurzaam ondernemen. Uit dit verhaal bleek wel dat er met minimale investeringen al een hoog rendement te behalen is.

Jan ten Tije, beleidsmedewerker van de gemeente Wierden sloot de presentatie af met zijn visie op de kansen voor verduurzaming in het gebied in en om Enter. Waar liggen de kansen en wat zijn de ontwikkelingen tot nu toe? Waarom doen we dit en waar willen we gezamenlijk heen?

Na het dankwoord aan alle sprekers werd de informatiemarkt geopend. Bij Schulte Energie & Techniek, Suncatch en Agro-NRG konden de aanwezigen terecht voor informatie en advies over zonnepanelen. Bij PM Energie kon men aan de hand van de jaarafrekening de besparing op energie laten uitrekenen. Een afvaardiging van de gemeente Wierden was ook aanwezig; bij hen konden de ondernemers terecht met vragen over de mogelijkheden en eisenpakket m.b.t. duurzaam ondernemer. Daarnaast kon men bij de stand van Letink Design met een virtual reality bril zien hoe het landschap eruit komt te zien als er zonnepanelen liggen.

Bijzonder was ook de aanwezigheid van een aantal studenten van Saxion. Zij doen onderzoek naar de duurzame bedrijfsvoering bij de ondernemers op bedrijventerrein Het Elsmoat en ’t Vonder. Aan de hand van een vragenlijst kon men aangeven in hoeverre er al maatregelen waren genomen om te verduurzamen.

Na afloop werd er nog uitgebreid nagepraat onder het genot van een drankje en een hapje. De medewerkers van Het Rheins hebben de gasten goed verzorgd.

Kon u er niet bij zijn tijdens de bijeenkomst maar wilt u wel meer weten over de mogelijkheden van duurzaam ondernemer, zon op het dak of collectieve inkoop? Laat het ons weten via e-mail [email protected], wij brengen u dan in contact met de juiste personen om u verder te helpen.

Hieronder een visueel verslag van de bijeenkomst.