Faunaschade; altijd melden, ook als particulier!
Wildschade ook wel faunaschade, is een economische schade die door dieren in het wild aangebracht wordt aan planten verbouwd of dieren gehouden voor beroepsmatige of hobbymatige doeleinden of aan gebouwen of voertuigen. Denk bijvoorbeeld aan gras, mais, aardappelen, vruchtbomen, groenten, maar ook koeien, paarden, schapen, eenden, kippen en siervogels. Maar ook schade aan gebouwen zoals daken, funderingen en ramen of aan auto’s.
Schade is lang niet altijd te voorkomen, maar het melden is wel belangrijk om vast te leggen wat er is gebeurd. Het is ook een hele goede aanwijzing om vast te stellen welke dieren er voorkomen in een gebied en dan schade of overlast veroorzaken.
De overheid erkent echter alleen wildschade toegebracht aan gewassen verbouwd en dieren die bedrijfsmatig gehouden worden. Schade die particulieren ondervinden wordt soms gedekt door een vorm van een verzekering. Maar ook als particulier, bewoner van het buitengebied of inwoner van een dorp of stad, of ondernemer, eigenaar van een bedrijf, kan hiermee te maken krijgen. Denk daarbij aan de activiteiten van bijvoorbeeld steenmarter, ekster, kauw, blauwe reiger, konijn die zich laten gelden bij woningen, bedrijfsgebouwen of in tuinen en parken.
Beschermd, tenzij
In Nederland zijn gelukkig de meeste in het wild levende dieren beschermd, alleen de huismuis, zwarte en bruine rat en de mol niet. Beschermde dieren mogen alleen verjaagd, gevangen of gedood worden wanneer de provincie of het Rijk daarvoor een vrijstelling of omgevingsvergunning voor flora -en fauna-activiteit heeft verleend. In omgevingsvergunningen en vrijstellingen wordt altijd aangegeven welke diersoorten gedood mogen worden, op welke plekken, in welke periode en onder welke voorwaarden.
Het is belangrijk, dat er inzicht komt welke soorten er voorkomen in een groter gebied en soms voor problemen zorgen. Dat betekent beslist niet, dat de Wildbeheereenheid “West-Twente” wil ingrijpen, beslissingen hierover zijn door de landelijke politiek te nemen.
Landbouwers kunnen hun schade melden via https://www.bij12.nl/onderwerp/faunaschade/tegemoetkoming-aanvragen/
Voor particulieren en zakelijke ondernemers zijn er ook mogelijkheden om schade of overlast te melden via https://www.faunaschade.nl/Aanvragen/AanvraagParticulier.aspx
Voor een melding van via deze link is wel registratie nodig. Deze is echter snel en eenvoudig. Na een bevestiging via de mail worden de inloggegevens automatisch en per omgaande toegestuurd. Stapsgewijze kan aangegeven worden om welke diersoort het gaat, wat geconstateerd is, de schadesoort en -locatie. Ook kunnen er foto’s bijgevoegd worden en is er een mogelijkheid om een tekst te plaatsen. Deze registratie leidt niet tot enige vorm van bijvoorbeeld een vergoeding of andere tegemoetkoming.
Namens het Bestuur Wildbeheereenheid “West-Twente”
www.wbewest-twente.nl