Duurzame nieuwbouw: comfortabel en energieneutraal

 

“Duurzaam ondernemen is belangrijk voor ons. Maar we kijken wel altijd economisch; investeringen moeten rendabel zijn. Daar ben ik ondernemer voor”, stelt Arjan Hofman, directeur van Hofman Animal Care in Enter. 

Hofman Animal Care is producent en groothandel van een breed assortiment aan dierbenodigdheden. Het in 1987 opgerichte familiebedrijf telt ruim zeventig medewerkers. “Een soort van drogisterij voor dieren”, legt Arjan Hofman uit. De producten voor vrijwel alle diersoorten worden naar meer dan veertig landen geëxporteerd en vinden hun weg voornamelijk naar dierenspeciaalzaken, agrarische winkels, ruitersportzaken, dierenartsen en bedrijven in plaagdierbeheersing.

Nieuwbouw

Sinds voorjaar 2019 is Hofman Animal Care gevestigd in een hagelnieuw pand op bedrijventerrein de Elsmoat in Enter. “Toen we hadden besloten dat we een nieuw pand wilden bouwen, heb ik me verdiept in de mogelijkheden voor verduurzaming”, vertelt Hofman. “We kwamen er al snel achter dat zonnepanelen een goed rendement hebben, zeker in combinatie met de SDE subsidie. Het zou dom zijn om geen zonnepanelen te installeren. Omdat we wisten dat we onze eigen stroom zouden gaan opwekken, hebben we onze installaties zoveel mogelijk op elektriciteit laten draaien. Dat is het mooie van nieuwbouw, dan kun je dat vanaf het begin direct goed regelen. Het lukte niet om helemaal van het gas af te gaan. We hebben voor onze productie heel heet water nodig, dat gaat beter op gas dan op elektriciteit. Maar dat is dan ook het enige gasverbruik dat we nog hebben.”

Daglicht

Ook het personeel kreeg een belangrijke stem in de nieuwbouw. “We vinden het belangrijk om duurzaam met onze medewerkers om te gaan. Daarom hebben we vooraf gevraagd wat ze wilden behouden uit het oude pand, en wat er in de nieuwbouw beter moet. Het belangrijkste punt dat daaruit naar voren kwam, was daglicht. In het oude magazijn was geen daglicht, nu hebben we een lichtstraat in het dak, waardoor het magazijn mooi licht is geworden. Echt een verbetering.”

Samenwerking rond duurzaamheid

In het voorjaar van 2019 sloeg een aantal Enterse ondernemers de handen ineen om samen te werken op het gebied van duurzaamheid. “We kwamen tot de conclusie dat we allemaal wel wat willen doen, maar dat het ons ontbreekt aan de tijd om het goed op te pakken. Daarom hebben we een bureau in de arm genomen die de Werkgeverskring Enter op dit punt ondersteunt. We hebben al een eerste informatiebijeenkomst gehouden over duurzaamheid. Met inspirerende verhalen en concreet advies van bedrijven hebben we ondernemers geïnformeerd over de mogelijkheden om je bedrijf te verduurzamen. Dat is wat we kunnen doen, uiteindelijk is het aan de ondernemer zelf om er actie op te ondernemen.”

Verborgen goud

Hofman zou zelf meer willen samenwerken rond zonne-energie. “We hebben 1.320 zonnepanelen op ons dak. Dat is voldoende om in onze eigen energiebehoefte te voorzien. Maar we hebben nog een groot deel van ons dak onbenut. Het is toch zonde dat we landbouwgrond gebruiken voor zonneparken en windmolens, terwijl nog zoveel daken onbenut zijn. Het zou mooi om daar zonnepanelen te plaatsen en de stroom te kunnen leveren aan ondernemers in de omgeving of aan onze medewerkers. Dat zou ook een geweldige kans zijn om een heel nieuwe doelgroep van groene stroom te kunnen voorzien. Helaas is het in de praktijk nog niet mogelijk om dat te regelen. Ontzettend jammer, want er zijn nog zoveel daken beschikbaar in heel Nederland. Dat is echt verborgen goud, het zou goed zijn als we daar meer mee konden doen.”

_______________________________________________________________

Dit artikel is op 2 juni 2020 gepubliceerd op de website van VNO-NCW Midden en kwam tot stand in het kader van programma’s Natuur voor Elkaar en Nieuwe Energie Overijssel.

Bent u naar aanleiding van dit artikel ook enthousiast geworden om uw pand te verduurzamen? Neem dan contact op met de WKE via [email protected] of bel ons via 06-53250351. Wij helpen u graag verder.