Over 10 jaar gemeten bedraagt de besparing gemiddeld 28%!
PM Energie faciliteert de collectieve inkoop van elektriciteit en gas voor meerdere ondernemersverenigingen, waaronder de Werkgeverskring Enter. Alhoewel de WKE nog paar kort participeert, organiseert PM Energie al jarenlang collectieve inkoop en daarom is het goed om even terug te kijken. Hoe werkt de collectieve inkoop en is de collectieve inkoop succesvol?
In onderstaande grafiek zijn de collectieve tarieven afgezet tegen de markttarieven (het gemiddelde ‘slaperstarief’ van Essent, Eneco en Vattenfall). Door op een eerder, gunstiger moment de prijzen vast te zetten, liggen de collectieve tarieven zelfs regelmatig onder de, op dat moment geldende, kale beursprijzen. Door het collectieve volume en een goed inkoopmoment maken we het verschil. Een gemiddelde MKB’er met 60.000 kWh per jaar heeft in 2020 op basis van onderstaand vergelijk bijvoorbeeld een besparing van €1.752. Zo bespaart hij kosten én moeite!
Direct profiteren, zonder uw contract af te hoeven wachten?
Naast de collectieve inkoop van elektra en gas, zorgt het collectief ook voor gunstige contracten voor grootzakelijke meters. Er is een unieke afspraak gemaakt met de winnende aanbieder Fudura. Fudura is van oudsher het meetbedrijf in Deventer en veel ondernemers zullen daarom een contract met Fudura hebben. Met Fudura is afgesproken dat deze contracten niet uitgediend hoeven worden, als we deze oversluiten naar het collectieve contract! Vraag naar de mogelijkheden en laat vrijblijvend het voordeel uitrekenen.
Beursprijs Endex Peak, gesplitst in CO2-component en overige kosten, rond 1 januari van elk jaar. Collectieve jaarprijzen en variabele marktprijzen van verschillende leveranciers, inclusief leveranciersmarges.
Collectieve inkoop energie – waarop baseert u uw energie-strategie?
Afgelopen jaren zijn de beursprijzen voor energie wel eens lager geweest. Is het nu dan misschien tóch een goed moment om de prijzen vast te zetten? Om u meer inzicht te geven in de achtergrond van de gevoerde inkoopstrategie, hebben we in bovenstaande grafiek de beursprijs gesplitst in de kosten voor CO2-rechten en overige kosten. Sinds 2015 hebben de Europese klimaatdoelstellingen in toenemende mate invloed op de groothandelsprijzen. Als we de CO2-component buiten beschouwing laten, constateren we een historisch laag prijsniveau op de groothandelsmarkt.
Uiteraard zijn er nog andere factoren van invloed op de energieprijzen; denk hierbij bijvoorbeeld aan Covid-19 en de impact op de wereldeconomie, het handelsconflict tussen Amerika en China en de toename van zonnepanelen en windmolens. De inkoopbesluiten worden genomen door de Werkgroep Energie. De Werkgroep bestaat uit collega ondernemers. Zij houden de ontwikkelingen in de gaten en bepalen voor hun eigen onderneming, én iedereen die zich bij het collectief heeft aangesloten, onder meer het moment om de prijzen vast te zetten. Zo hoeven de deelnemende bedrijven hier geen tijd in te steken, maar kunnen ze toch vertrouwen op een weloverwogen inkoopstrategie!
Wilt u ook profiteren van een weloverwogen inkoopstrategie, zonder zelf wekelijks met uw energiecontract bezig te hoeven zijn? Neem dan contact met ons op voor meer informatie via Geert Douw. Geert is bereikbaar via 06-53295579 of [email protected]